Tilburg en zijn geschiedenis

Tilburg is waarschijnlijk 3 eeuwen ouder dan gedacht. Dat is de conclusie uit archeologisch onderzoek van de afgelopen jaren aan de Oude Goirleseweg in Tilburg. Dit betekent bijvoorbeeld dat Tilburg ouder is dan Breda!

Het feit dat dit nationaal nieuws is, zegt waarschijnlijk iets over de belangrijkheid van deze vondst. De Tilburgers krijgen de gelegenheid om te gaan kijken. Op woensdag 15 september wordt een open dag georganiseerd. vanaf 13.00 uur is onder begeleiding de opgraving te bezoeken en kennis te maken met het werk van de archeologen. Daar zou ik nu graag naar toe gaan, maar helaas, ik moet werken.......

Er is natuurlijk al heel veel over de geschiedenis van Tilburg bekend. Veel heb ik daarover opgestoken toen ik (inmiddels 20 jaar geleden?), diensten draaide op de toenmalige studiezaal van onze bibliotheek en daar heel wat boeken verslonden heb over de geschiedenis van Tilburg.
De stad is van oudsher een aantal bij elkaar geklonterde buurtschappen (herdgangen zeggen we hier), die nu de 'stad' Tilburg vormen. Er zou zelfs nog verschil in dialect zijn tussen bijvoorbeeld de 'Heikant', 't Goirke' of  'Broekhoven'. 
Ik vind Tilburg nog steeds geen stadse allures hebben zoals bijvoorbeeld Den Bosch of Breda. Vooral in Den Bosch vind je nog veel van het authenthieke centrum; in Tilburg is dat niet het geval. Tilburg was ook een arbeidersstad en dat zie je terug in de huizenbouw in heel veel wijken.

Je mag me gerust een keer in de bieb op sluiten; een van de eerste plekken waar ik dan neerstrijk is de hoek van de Tilburg Collectie. Daar staan o.a. boeken (sommigen meer dan 100 jaar oud) over de geschiedenis, de textielindustrie en het religieuze leven. En over het kasteel dat Tilburg heeft gehad, in de wijk Hasselt. Ook de boeken met achtergrondinformatie over de betekenis van veel straatnamen in Tilburg staan er. Net als de arbeidsenquête uit 1874 naar de toenmalige toestanden in de fabrieken; ik herinner me nog hoe ik hierdoor geraakt werd. 

Nog meer interessante informatie over Tilburg is te vinden via microfiches van de Tilburgsche Courant (1865-1931), de Nieuwe Tilburgsche Courant (1879-1964) en Het Nieuwsblad van het Zuiden (1917-1965); met behulp van een register is op onderwerp te zoeken. Heel handig!


0 reacties:

Een reactie posten

OVER.....

Mijn foto
Marja Heusschen
Webredacteur en Arbocoordinator bibliotheek Midden-Brabant/ Terborg/genealogie/geschiedenis
Mijn volledige profiel tonen

TWITTER, TWITTER

SHARE

EBSCO MASTERFILE

Zoek in Masterfile Elite
Voer uw zoekactie in en log vervolgens in met de barcode op uw BMB-bibliotheekkaart!

CATALOGUS BMB

ZOEKEN IN WORLDCAT

Zoek een item in bibliotheken bij u in de buurt:
WorldCat.org >>

WEBSITE BMB

LEESTIPS

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?Abonneer...

ARCHIEF

ZOEKEN