Mediawijs...

Vrijdag 23 september las ik in het Brabants Dagblad dat politici zoeken naar het nut van twitteren. Ze proberen allemaal de meerwaarde van het medium te ontdekken. In diezelfde krant las ik ook het artikel "Sociale media zijn niet zo ideaal als het lijkt" en "Tweet is net een persbericht".
De invloed en de rol van media is de laatste 20 jaar enorm toegenomen. Met de komst van mobiel internet is internet overal: in de trein, bibliotheek, school en vliegveld. Hiermee is een nieuwe generatie ontstaan,  de WIFI-generatie  Deze generatie is heel vaardig op internet en razendsnel.
Hoe leg je hen straks uit hoe het 'vroeger' was? Ernst van der Pas doet een poging:



Kinderen en jongeren hebben met moderne apparaten onbeperkt toegang tot het mobiele internet, op elk gewenst moment en op elke gewenste locatie. Buiten het zicht van ouders. Over internet hoeven wij kinderen vaak niets meer te vertellen… of toch wel?

Overheid: Al in juli 2005 verscheen het advies van de Raad van Cultuur ‘Mediawijsheid, de ontwikkeling van nieuw burgerschap’,  Mediawijs is het bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een fundamenteel gemedialiseerde wereld. Het gaat dus niet om het af- of beschermen van kinderen voor negatieve invloeden, maar om hen te leren hoe zij bewust met media om kunnen gaan. Niet alleen kinderen, maar iedere burger zou mediawijs moeten zijn om optimaal te kunnen functioneren en participeren in de hedendaagse maatschappij.

Ouders: Bij jonge kinderen is de grens tussen wat echt is en wat virtueel nog vaag. Kinderen weghouden van internet is geen optie. Kinderen leren bewust te worden van wat media is en hoe zij het kunnen gebruiken, maakt hen weerbaar. Met mediawijsheid kun je niet vroeg genoeg beginnen. Voor ouders is er o.a. de website van Mijn Kind Online
Pesten via de chat? Porno in je mail? Of last van een virus in je pc? Veel kinderen maken vervelende ervaringen mee op internet. Van Bamber Delver verscheen het boek "Slim en safe internetten", samengesteld voor en door kinderen met tips over hoe je met internetproblemen kunt omgaan.

Onderwijs: Voor het onderwijs verscheen onlangs het "Handboek Mediawijsheid op School", een praktische gids en inspiratie voor het onderwijs. En de site van het Kenniscentrum Media Rakkers biedt educatieve ondersteuning over media en reclame.

Meer weten? Kijk ook eens op Mediawijzer.net

0 reacties:

Een reactie posten

OVER.....

Mijn foto
Marja Heusschen
Webredacteur en Arbocoordinator bibliotheek Midden-Brabant/ Terborg/genealogie/geschiedenis
Mijn volledige profiel tonen

TWITTER, TWITTER

SHARE

EBSCO MASTERFILE

Zoek in Masterfile Elite
Voer uw zoekactie in en log vervolgens in met de barcode op uw BMB-bibliotheekkaart!

CATALOGUS BMB

ZOEKEN IN WORLDCAT

Zoek een item in bibliotheken bij u in de buurt:
WorldCat.org >>

WEBSITE BMB

LEESTIPS

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?Abonneer...

ARCHIEF

ZOEKEN